آسیاکنی یا خردایش  (Grinding) چیست؟

عملیات خردایش و نرم کنی، از بخش های اساسی و حساس در صنعت فرآوری مواد معدنی به شمار می روند  در این مطلب اصول خردایش و سنگ شکنی و ارتباط آن با حوزه کاری شرکت آسیاکانی به صورت اجمالی بررسی خواهد شد.

اهمیت خردایش

عملیات خردایش یکی از بخش های بسیار مهم در صنایع معدنی و به طور ویژه صنعت فرآوری مواد معدنی می باشد.
از عملیات خردایش در بخش‌های مختلف دیگر صنایع نیز استفاده می‌شود به عنوان مثال :
صنایع عمران و راهسازی، مواد شیمیایی، متالورژی، کشاورزی ، غذایی، تولید دارو و نانو فناوری و…  نیز از صنعت هایی هستند که عملیات آسیاکنی یکی از واحدهای مهم حساس  آن صنایع می باشد

اما عملیات آسیاکنی چه عملیاتی است؟

خردایش به زبان ساده فرآیندی است که در آن مواد معدنی با ابعاد بزرگ به محصولی با ابعاد مورد نظر تبدیل می شوند تا در حمل و نقل و استفاده در مراحل بعدی فرآوری ساده تر شود

در فرایند خردایش مواد معدنی در مراحل مختلف و به وسیله تجهیزات مختلفی به مانند سنگ شکن ها و آسیا ها کاهش ابعاد پیدا می کنند و به محصولی با ابعاد ریزتر تبدیل می شوند .
البته در ادامه توضیح داده خواهد شد که اهداف خردایش شامل چه مواردی نیز هست اما دو هدف اصلی خردایش در صنایع عبارتند از:

 1-کاهش ابعاد

مواد به دلیل کاهش ابعادی که پیدا می کنند راحت تر قابل نقل و انتقال هستند  عنوان مثال در صنایع معدنی ، مواد اگر در ابعاد بزرگ باشد برای حمل و نقل آنها نیاز به کامیون است اما در مسافت‌های طولانی تر وقتی که ابعاد خرد می شوند و کاهش سایز پیدا می کند امکان انتقال آنها به وسیله نوار نقاله ممکن میگردد ،که باعث صرفه جویی اقتصادی  نسبت به حمل و نقل با کامیون است.

 2 -رسیدن به درجه آزادی مطلوب در صنعت

هدف دیگر رسیدن به درجه آزادی مطلوب است درجه آزادی پارامتری است که در کانسنگ های فلزی مطرح است، که به عنوان مثال یک کانسنگ معدنی آهن یا سنگ مس را در نظر بگیریم،کانی های با ارزشی که از عناصر فلزی تشکیل شده اند در سایز های به خصوص از زمینه های باطله و کانی های باطله جدا می شوند و امکان جدایش آنها توسط فرایند های پرعیارسازی انجام می شود.

مرحله خردایش یا آسیا کنی

آسیای نیمه خودشکن (SAG Mill) فاز 2 مجتمع مس سرچشمه در مرحله خردایش

مراحل خردایش

عملیات خردایش و آسیاکنی مواد معدنی به صورت کلی شامل دو مرحله کلیه سنگ شکنی (Crushing) و یا آسیاکنی (Grinding) می باشد.در عملیات سنگ شکنی پدیده هایی مانند اعمال ضربه یا فشار باعث شکست ذرات می شوند و باعث می شود مواد معدنی ما خرد شود.

عملیات سنگ شکنی همیشه به صورت خشک است البته  برخی موارد و کاربردهای خاص ممکن است از افشانه های آب مثلاً در سنگ شکن های مخروطی استفاده شود اما به صورت کلی عملیات سنگ شکنی به صورت خشک انجام می شود برخلاف آن ، عملیات آسیاکنی می‌تواند به صورت خشک یا تر باشد و در بیشتر موارد  می‌تواند در حضور آب و به‌ صورت تر انجام می شود

چهار هدف خردایش در صنعت

اهداف خردایش بسته به کاربردی که در صنعت دارد متفاوت است.

1- به عنوان مثال در صنایع شن و ماسه که برای تولید مصالح ساختمانی استفاده می‌شود هدف خردایش رسیدن مواد به یک اندازه و توزیع مواد به یک اندازه مشخص است به عنوان مثال ماسه ها در اندازه های مختلف دیده می شوند و برای تولید ملات و بتن استفاده می شود که برای رسیدن به این دانه بندی مشخص هدف صنعت است.

2- در مورد کانسنگ های فلزی مانند مس ،روی ،سنگ آهن و …رسیدن به درجه آزادی مطلوب و بهینه هدف هست درجه آزادی بهینه به درجه ای می گویند که حداکثر ممکن ذرات با ارزش شما با صرف کمترین انرژی از زمینه باطله جدا شوند مثال ۸۰ درصد مواد به درجه آزادی مطلوب برسد.

3-در مورد فرآیندهای شیمیایی هرچی که کانسنگ را بیشتر خرد کنیم و مورد آسیاکنی قرار دهیم سطح ذرات بیشتر می شود و در نتیجه حلال  که استفاده می شود مانند اسید سولفوریک ،راحت تر به ذرات رسیده و راندمان فرآیند و انحلال افزایش پیدا می‌کند.

4_ در مورد کانی های صنعتی که طیف وسیعی از کانیها را در بر می‌گیرد، رسیدن به یک شکل مشخص و دانه بندی مشخص از این کانی ها نیز هدف محصول خردایش است.

هزینه  و راندمان

فرایند خردایش از نظر هزینه در صنعت کارخانجات صنعتی بسیار سنگین است و طبق آخرین آمار هایی که ارائه شده بیش از ۵۰ درصد هزینه های سرمایه گذاری ،یعنی هزینه های اولیه که برای واحدهای خردایش و هزینه های عملیاتی که شامل انرژی است صرف خردایش میشود.

طراحی و انتخاب مناسب و دقیق یک مدار آسیاکنی و بهینه‌سازی این مدار و کنترل پارامترهایی که در مدار خردایش عملکرد مدار نقش موثری دارند می تواند باعث افزایش راندمان و بازدهی مکانیکی مدار خردایش شود و به ما کمک کند محصولی که از مدار خردایش به دست می‌آوریم محصول مناسب تری باشد هم از نظر ابعاد و هم از نظر مصرف انرژی. در نهایت این محصول در مراحل پرعیارسازی بعدی، مناسب تر باشد.

اگر فرایند خردایش به صورت صحیح و درست و دقیق طراحی و انتخاب شود در صرفه جویی اقتصادی کارخانه تاثیر بسزایی دارد.
تجارب شرکت آسیا کانی در این زمینه تضمینی است برای افزایش راندمان واحدهای صنعتی فرآوری.

برداشت پرفیل لاینرهای درون آسیای نیمه خودشکن (SAG Mill) فاز 1 مجتمع مس سرچشمه

برداشت پرفیل لاینرهای درون آسیای نیمه خودشکن (SAG Mill) فاز 1 مجتمع مس سرچشمه

سوابق شرکت آسیاکانی در این زمینه:
  • افزايش كارايي مدار آسیاکنی تر مس شهربابک (میدوک) (1390)
  • افزايش كارايي مدار آسیاکنی تر نیمه خودشکن مجتمع مس شهربابک (میدوک) (1390)
  • افزایش کارایی مدار آسیاکنی کارخانه پرعیارکنی شماره 2 مجتمع مس سرچشمه با تغییر طرح آسترهای جداره (1393-1392 )
  • افزایش کارآیی آسیای نیمه خودشکن خشک کارخانه پرعیارکنی مگنتیت شرکت معدنی و صنعتی گل گهر با تغییر طرح آسترهای دیواره (1393-1392)
  • افزایش کارایی مدار آسیاکنی خشک کارخانه گندله سازی شرکت معدنی و صنعتی گل گهر (1393-1392)
  • عیب یابی و استاندارد سازی آسیای گلوله ای و هیدروسیکلون شرکت سنگ آهن گهر زمین
  • تعویض لاینرهای آسیاهای نیمه خودشکن و گلوله ای فاز 1 و 2 مجتمع مس سرچشمه به مدت چند سال
فهرست